‘Tankelæsning’ – Japansk studie vækker etisk debat

 

Forskere fra Osaka University har brugt kunstig intelligens til at afkode testpersoners hjerneaktivitet og skabe billeder af det, de ser.

Yu Takagi, en 34-årig neuroforsker og lektor ved Osaka University, kunne ikke tro sine egne øjne, da han en  eftermiddag i september så, hvordan kunstig intelligens afkodede en testpersons hjerneaktivitet og skabte billeder af det på en skærm. Takagi og hans team brugte Stable Diffusion (SD), en dyblæring AI-model udviklet i Tyskland i 2022, til at analysere hjerneafbildninger af testpersoner, der blev vist op til 10.000 billeder, mens de var inde i en MRI-maskine. Efter at Takagi og hans forskningspartner Shinji Nishimoto havde opbygget en simpel model til at “oversætte” hjerneaktivitet til en læsbar format, var Stable Diffusion i stand til at generere billeder med høj præcision, der lignede originalerne forbløffende meget. 

Ikke Tankelæsning 

AI’en kunne gøre dette, selvom den ikke havde set billederne på forhånd eller var trænet til at fremstille resultaterne. Takagi understreger dog, at gennembruddet på nuværende tidspunkt ikke er tankelæsning – AI’en kan kun producere billeder af det, en person har set.

Dette er ikke tankelæsning. Desværre er der mange misforståelser om vores forskning. Vi kan ikke afkode fantasier eller drømme, men selvfølgelig er der potentiale i fremtiden, siger Takagi. 

Men udviklingen har alligevel rejst bekymringer om, hvordan teknologien kan blive brugt i fremtiden, i lyset af en bredere debat om de risici, AI generelt udgør. I et åbent brev sidste måned opfordrede teknologiledere, herunder Tesla-grundlægger Elon Musk og Apple-medstifter Steve Wozniak, til en pause i udviklingen af AI på grund af “dybtgående risici for samfundet og menneskeheden.”

Og trods sin begejstring erkender Takagi, at frygten omkring tankelæsningsteknologi ikke er uden berettigelse, på grund af muligheden for misbrug af personer med ond vilje eller uden samtykke.

 

Fremtidens hjerneteknologi?

Takagi og Nishimotos forskning har vakt stor opmærksomhed i teknologifællesskabet, der er blevet intensiveret af hastige fremskridt inden for AI, herunder frigivelsen af ChatGPT, der producerer menneskelignende tekst som svar på brugerens input. Alligevel er Takagi og Nishimoto forsigtige med ikke at lade sig rive med af deres resultater.

For trods fremskridt inden for neurale grænseflader – herunder elektroencefalografi (EEG) hjernecomputere, der registrerer hjernens bølger via elektroder, der er forbundet til en persons hoved, og fMRI, der måler hjerneaktivitet ved at registrere ændringer i blodgennemstrømningen – mener forskerne, at vi kan være årtier fra at kunne afkode visuelle oplevelser, der kun eksisterer i fantasien, på en præcis og pålidelig måde. Men Takagi ser dog en fremtid, hvor teknologien kunne bruges til kliniske, kommunikationsmæssige eller endda underholdningsformål.

 

Læs hele artiklen her: https://www.aljazeera.com/economy/2023/4/7/could-ai-read-minds-somedayjapanese-breakthrough-sparks-debate?utm_source=tldrai

Relaterede AI nyheder

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *