AI skal revolutionere sundhedspleje

Diagnostik er en af de vigtigste dele af sundhedspleje, da læger skal vide, hvad patienten fejler, for at kunne behandle dem. Og her kan AI potentielt have stor indvirkning. Ved at træne AI-systemer med store mængder eksisterende data, såsom patientjournaler og medicinske scanninger, har forskere skabt systemer, der kan analysere nye tilfælde og forudsige, hvad der er galt, ofte hurtigere og med lige så stor eller større præcision end menneskelige eksperter.

Et eksempel er en AI udviklet af tyske forskere, der er trænet til at identificere små knoglebrud, som indikerer osteoporose, en sygdom der forårsager svage eller skøre knogler. AI’en leder efter disse små brud i computertomografi (CT)-scanninger, der er bestilt af andre årsager, f.eks. for at undersøge en patients lunger. AI’en kan automatisk inspicere rygsøjlen og angive eventuelle brud på hvirvler, som ellers ikke ville være blevet opdaget. Forskerne testede AI’en på 159 CT-scanninger af rygsøjlen, som viste i alt 170 brud, og den klassificerede korrekt 90% af scanningerne med brud og 87% af dem uden brud. Hvis AI’en bliver en rutinemæssig del af radiologi, kan den ifølge forskeren være “et tidligt advarselssystem for at forhindre alvorlige konsekvenser af osteoporose.”

Brug af robotter

I dag står mange kirurger ikke bare bøjet over patienter med skalpeller, men står også bag computerskærme og bruger joysticks til præcist at styre de robotarme, de ser på skærmen. Her kan robotter gøre det nemmere for læger at udføre komplekse og delikate operationer med mindre risiko og smerte. Men de afhænger stadig af lægens viden og færdigheder bag joysticket – i hvert fald indtil videre.

I januar 2022 rapporterede Johns Hopkins University (JHU), at deres AI-drevne Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) havde udført en operation på levende grise ved at sy to ender af tarmen sammen. Ikke alene var dette det første eksempel på en robot, der udfører en autonom laparoskopisk operation, men robotten udførte også opgaven mere præcist og hurtigere end en menneskelig kirurg. 

Offentlig skepsis 

Selv om AI viser potentiale til at revolutionere sundhedsområdet, er den brede offentlighed dog stadig skeptisk over for at lade AI spille en rolle i deres medicinske behandling. En undersøgelse viser, at mange mennesker ikke er klar til at stole på AI til diagnosticering og behandling, og der er samtidig bekymringer om manglende forklaringsevne fra AI-systemerne. 

 

Læs mere her, https://www.freethink.com/health/ai-in-healthcare?utm_source=tldrai 

Relaterede AI nyheder

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *